Legfrissebb képek

Legfrissebb kommentek

 • Dóra Jaaaj, csak most láttam ezt a bejegyzést, és de jó...
  2011-05-22 21:12:02 (Panna érkezése)
 • Hamori Agnes Nagyon sok szeretettel gratulalunk! Sok boldogsago...
  2011-04-04 22:05:47 (Panna érkezése)
 • Szusi De jó volt olvasni, átélni vele kicsit újra a sajá...
  2011-04-01 19:59:36 (Panna érkezése)
 • Hegedűs Anna Bazsamanó! Nagyon boldog szülinapot Neked! Alig vá...
  2011-02-02 00:02:42 (Hú, de örülök...)
 • Dóra Nagyon boldog szülinapot Bazsi!!!...
  2011-02-01 20:00:44 (Hú, de örülök...)

Hozzáférés

rss  RSS hírcsatorna
Az RSS hírcsatorna kizárólag a nyilvános blogbejegyzéseket tartalmazza!

Jog: Látogató

BLOG - BEJEGYZÉSEK LISTÁJA

Szűrés: beszédfejlődés Címke szűrés kikapcsolása

Kicsi Manókám!

A múlt héten életed első aranyos szóbeli megnyilvánulását hallhattam Tőled:

Felmásztál a járóka rácsára. Természetesen leestél és nagyon elkezdetél sírni. Felvettelek és vigasztaltalak, amíg sírdogáltál a vállamon. Mondtam neked, hogy, ha magasra felmászol, SZÁMOLNOD kell vele, hogy leesel. Erre, Te kis Manócskám megszólaltál hüppögve: egy, kettő, három, négy....:-)))

Ilyen okos és édes kis Manó vagy!

Mostanában minden olyan rendben van. Várjuk a Télapót és sokat beszélsz a karácsonyfáról is, mivel mindenhol azt látni. Már tökéletes szövegi tudással "énekeled" el a Télapó itt van, hó a subája című dal első versszakát, és a Kis karácsony, nagy karácsony dal elejét. Fel is vettem a hangodat!

A tegnapi éjszakánk egyedülállóan rossz volt. Nagyon rosszat álmodhattál, mert többször is felsírtál álmodban, hol engem, hol pedig Aput szólítva, és többször keltettünk fel,mert álmodban hüppögve sírtál. Nem tudom, hogy miről álmodhattál, de nagyon rossz volt látni, hogy milyen nyugtalanul alszol.

Ági Mama csinált Neked egy advent naptárat és minden nap kapsz egy kis meglepit benne. Minden reggel azzal kezded, hogy megnézed van-e meglepi. :-) Mindig nagyon örülsz a kis apróságoknak és többször elmondod, hogy AJÁNDÉK, AJÁNDÉK, AJÁNDÉK.

Imelda Mamával jól haladtok az orosz nyelvvel. Tegnap ültél a kis bunker házikódban és játszottál valamit és mondtad, hogy : Ityi szutá (igyi szudá). :-) Szeretsz oroszul beszélni és szerintem felismered, ha oroszt hallasz, mert a múltkor valahol voltunk, talán vásárolni és mondtam neked: Nye das és erre rávágtad: Ima Mama mondta!

A beszédben is sokat fejlődsz. Már szépen beszélsz múlt időben is: Anya dolgozott. összekoccantak, tornázott stb...Szépen rövid mondatokat mondasz. Szerintem büszke vagy magadra, hogy ki tudod fejezni magad.

A bölcsibe teljesen beszoktál.

Nagyon sok szeretet van benned és ezt át is adod nekünk.Szeretlek!

 

message 1 hozzászólás Hozzászólok »

Kicsi Manócskám!

1 hete elkezdtél igazi mondatokat mondani. Aranyos vagy, ahogy a mondandód közepén kicsit elgondolkozol. Látszik, hogy mindent el akarsz mesélni és örülsz, hogy már Te is tudsz beszélni! :-)

A mondódákból is jól állunk. Mindig okozol meglepetést, hogy éppen még milyen mondókát vagy éneket tudsz kívülről:

Fúj a szél a fákat, Hinta palinta, A,B,C, D (angol ABC dal), Csip-csip csóka, Hajladoztak a fűszálak

A bölcsibe sikeresen visszaszoktál. Alig bírlak elhozni onnan. Mindenkitől elköszönsz egyesével és még puszit is osztogatsz. Luca, Bence és Boján a kedvenceid.

Az elmúlt hét hétfőjén Másik Bence (ezt így szoktad mondani) megharapta a kezed. ÁLlítólag semmit nem csináltál, egyszerűen csak Bence bekattant (azt mondják szokott ilyet csinálni és sok probléma volt már vele). Aztán szerdán megharapta az arcodat. Apával lefényképeztük, hogy milyen nyomai maradtak a harapásoknak. Bence reméljük többet nem harap meg. Ha így történne, akkor biztos, hogy annak retorziója lesz részünkről.

Nagyon otthonosan mozogsz a Lite-ban. :-) LÁtszik, hogy sok időt töltöttél ott. Mindenkit névről ismersz és nagyon szeretsz ott lenni. A squast imádod nézni, de már nem éred be a fenti ablakokból a látványt, hanem szeretnél mindig lemenni a pályákhoz. Amióta Apával bementél a pályára, azóta meg vagy őrülve, hogy újra bemehess.:-)

A méreteidet tekintve 92-es ruhákat hordasz, 24-es cipőt és 12.5-13 kg vagy.

Leugrálsz mindenhonnan, ahonnan csak tudsz. Próbálkozol az egyedül ugrással is. Elég bátor vagy.

Még mindig imádsz hintázni. Reggelente az első dolog, amit csinálni szeretnél, a hintázás. Ezen kívül minden, ami építős, összeillesztős érdekel. Mostanában szoktál játszani a kis húzogatós, vagy tologatós játékokkal (csiga, kakas).

Buba és Áron 2 hete itt aludtak nálunk. Nagyon izgatott voltál, hogy együtt alszotok a Te szobádban. 21.30-kor sikerült végre elcsendesíteni Titeket. Nagy viháncolást csaptatok.

Minden nap tartogatsz kis huncutságokat és nagyon aranyos dolgaid vannak. Örülünk, hogy vagy nekünk!

Kicsi Manócskám!

 

Ne haragudj, hogy ilyen ritkán írok! Egyszerűen már nincs erőm éjszaka, pedig mindig történik valami izgalmas és élményteli velünk. Ma azért írok, mert ma este elénekelted a Hinta, palintát és úgy gondoltam, hogy ezt muszáj leírnom, hogy el ne felejtsem és Te is tudd, hogy 20 hónaposan, igaz, hogy még nem helyes dallammal, de elénekelted a hintázós dalunkat.

így hangzott:

Hinta, palinta, régi Duna, ki tona, ugorja a nába. Zsupsz! :-)

Ezen kívül holnap ismét bölcsibe megyünk. Az elmúlt két hétben itthon voltál velem vagy éppen Jucussal, mert kaptál egy kis gégegyulladást. A második hetet doktor bácsi elővigyázatosságból javasolta. Tudta, hogy bölcsis vagy és, ha csak félig gyógyultan mész vissza, akkor könnyen visszaeshetsz a betegségbe. Párhuzamosan Veled, Apa is beteg volt. Nem tudom, hogy ki fertőzött meg kit, de folyamatosan kettőtöket kellett ápolgatni.

Október 9-13-ig először hagytunk egyedül, ilyen hosszú időre. Eddig csak 1-1 napokat töltöttél távol tőlünk, de most Apával, Zsuzsival és Bencével úgy döntöttünk, hogy szabadságra megyünk és gyerkőcök nélkül. Ezért Te Jucussal voltál Farkasvölgyben kirándulni és aztán Jucuséknál Hidegkúton még 2 napot. Rengeteg élménnyel tértél haza a kirándulásból. Ráadásul mindkét Nagyupó(Kompi és Pisti) és Évi és Marcsi is ott voltak, ami azt hiszem, hogy külön megnyugtató volt számodra. A nagy újra találkozás 4 nap után a garázsban volt és csak úgy szorítottad a nyakam. Ölelgettél, hozzám bújtál és nevettél, kacagtál. Aztán Apát emlegetted és felmentünk hozzá a lakásba. Nem éreztem, hogy megviselt volna a 4 nap, de Jucustól tudtam, hogy pont az utolksó napon már nagyon sokszor emlegettél minket. Nekünk is hiányoztál, de bevallom, hogy jó volt egy picit pihenni és Rómában barangolni. :-)

Az ágyikód rácstalanítása óta állandóan átjárkáltál hozzánk éjszaka. Azt tudtam, hogy legurulsz az ágyról, de arra nem ébredsz fel. Viszont éreztem, hogy egy idő után túl nagy Neked az a matrac és hiányzik az, hogy valamihez hozzáérjél, odabújjál. Apát meggyőztem róla, hogy az ágyadra kéne szerelni a jó kis IKEA-s ágyrácsot és akkor minden rendben lesz és Apát is ahgyod majd aludni és nem kell éjszakánként átvándorolnia a matracra, ha aludni akar egy kicsit. Apa attól félt, hogy éjszaka, amikor felülsz és eldőlsz, le fogod fejelni a rácsot. Hát nem így történt. Nagyon jókat alszol és 6.30-ig nyomod a szundót a kis ágyikódban.

Nagyon szépen, tisztán beszélsz. Elkezdtél két, három szót egymás után mondani. RAgozol és szinonimákat mondasz. Pl. nagy, óriás, magas (ezt az óriás túró rudi makettra mondtad) vagy száll, repül (ezt is egymás után mondod, mintha csak meg akarnád mutatni, hogy mennyi szót tudsz).

MOzgásban is sokat fejlődtél. Már nagyon biztonságosan húzod fel magad minden magasabb helyre és szépen is mászol le. Oldalra tudsz sasszézni és a bukfencet is már nagyon szeretnéd egyedül csinálni, de azt még gyakorolni kell.

 A zoknidat szereted egyedül lehúzni és utána mindig megpróbálod visszavenni, de az még nem megy. A cipőinkbe is előszeretettel bújsz bele, de a sajátodba még nem tudsz egyedül belebújni.

Egyedül szépen tudsz enni kanállal. A leves ugyan még kicsorog, de a szilárdabb kaják már szépen landolnak a szádban. Néha szereted a kezedet használni és nem riadsz vissza egy kis disznólkodástól sem. Szereted a főzelékeket, a húst, a gyümölcsöket, a gabonapelyheket, a zöldségeket, az édességeket, egy szóval mindent szeretsz, kivéve a SÓSKÁT. Na a sóskát már kétszer próbáltuk és még egyszer sem nyerte el tetszésedet. Pillanatnyilag ez az egy étel, amit tudom, hogy nem eszel meg.

Játékok terén is nagy fejlődést mutatsz. A két puzzle-t szépen kirakod, minimális segítséggel. Az építőkockákat egyre többet használod. Ma este is csináltál egy házat (egymásra raktál ugyanolyan formájú és méretű kockákat és ráraktál a tetejére egy háromszöget). Nagyon büszke voltál és szóltál Apának, aki a konyhában volt, hogy nézze meg. Nagyon büszkén mutattad neki: Nézd! Ház!

Mostanában rákattantál a Kis vakond DVD-re. Az első három epizódot végignézed, aztán már nem köt le a tv. Ennek örülök. Nagyokat kacagsz és nagyon izgatottan nézed az eseményeket a Kis vakond meséknél. A Thomas néhány meséje is leköt, de nem annyira, mint a Kis vakond.

Összességében egy nagyon barátságos, érdeklődő és vidám kis Manó vagy. A bölcsiben is nagyon szeretnek és ezt szerintem érzed is, mert szívesen mész minden nap oda.

Kicsi Mazsi Manóm!

Apával megbeszéltük, hogy gyorsan megírom a blogodat, mert annyi minden történik, hogy nem fogom tudni követni. Most is bent játszol Apával a szobádban. Hintáztatok és most elkezdtetek Baby puzzle-özni. Nagyon szereted a kirakós játékokat. Most ezeken kívül még megérett az autó mániád és a repülőgép rajongásod is. Vettem egy fűzős játékot Neked és imádod! Óriás gyöngyöket kell felfűznöd és nagyon ügyesen fűzöd fel mindegyik formát. Ági mamáéknál van egy olyan forma bedobós játék, amin rengeteg formát kell megtalálni. Szinte egy-két forma kivételével, mindegyiket be tudod rakni a helyére.

A számolás terén óriás fejlődést mutatsz. Hibátlanul számolsz magyarul 10-ig. Gyönyörűen mondod a számokat teljesen szépen, érthetően. Ezen kívül 1-9-ig írásban is felismered a számokat, legyen az felfestve a falra vagy az autó kilométer óráján. Angolul is megy 10-ig a számolás! Emellett egy hete tudom, hogy oroszul is tudsz számolni. Imelda mama sokszor oroszul beszél Veled és már egész nagy a szókincsed oroszból is.

Az angol dalokat imádod és egymás után sokszor szereted meghallgatni ugyanazt a dalt. Most egy színekről szóló cd van a kocsiban és van hozzá egy könyv is, amit esténként énekelek Neked. MAgyarul már nagyon sok színt mondasz: fekete, fehér, narancs, sárga, piros, lila, vi kék (világos kék), kék, sötét kék, zöld, zózaszín (rózsaszín). Angolul mondod a : blü (blue), red (ezt nagyon szépen mondod), lello (yellow), pink, green szavakat. Amit még imádsz angolul: thank you, come (welcome), jump. Sokszor németül kibököd, hogy Danke és utána mondod is, hogy Bitte. :-)

Az ágyikódban ki fogjuk cserélni a szivacsot egy puhábbra, mert szerintem túl rideg így az ágyad. Hajnal 3-kor szinte percre pontosan, átjössz hozzánk aludni. Érdekes, hogy nem a gardróbon keresztül jössz, pedig direkt ott van egy éjjeli lámpa, hogy ne legyen korom sötét. Egészen kimész a nappaliba és onnan jössz be hozzánk aludni. Megiszod a tejedet (mert mostanában tejet kérsz, ha felébredsz hahjnalban) és egészen 6.30-ig szoktad húzni a lóbőrt. Apa ilyenkor átmegy a Te szobádba és ott folytatja az alvást a csucsu matracon. A csucsu matrac az ágyad mellett van, mert mindig legurulsz az ágyról. :-) Biztos vagyok benne, hogy szoktál álmodni, mert néha beszélsz álmodban, aztán sokszor csak azt hallom, hogy Anyuci és hozzámbújsz.

Imádod a bölcsit. Kiki néni a kedvenc gondozónőd. Nem csoda, hiszen vele játszol és ő foglalkozik Veled a legtöbbet. Ezen kívül még mindig szívesen mesélsz a napi történésekről, amikor érted megyek. Bencével biztos, hogy vitatkozni szoktatok, mert a róla szóló meséd ennyi: ENYÉM! :-) Ezen kívü akit szeretsz: Boján, Luca, Boti, Tomika. A bölcsiben szokotunk találkozni Claudiával, aki Santiago anyukája. Már tudod, hogy vele csak angolul tudsz beszélni, ezért mondod neki, hogy Thank you, bye-bye. Erről jut eszembe, hogy már van fogalmad arról, hogy ki külföldi vagyis, ki nem ugyanolyan, mint mi. Egy hete játszótéren voltunk és volt ott egy japán anyuka. Sokáig nézted, és hallgattad, hogy beszél a gyerekéhez. Szinte megfigyelted. Aztán odajöttél hozzám és ismét ránéztél a nénire és azt mondtad: Thank you.  

NAgyon felszabadult vagy és könnyen barátkozol. A szavakat szinte hibátlanul ismétled utánunk, kivéve a nagyon hosszúakat. Abból mindig valammi aranyos szót kovácsolsz.

A játszótérhez még hozzátartozik, hogy tökéletesen tudsz felmászni a mászókákra. Még akkor is felhúzod magad, ha nem tudod egyből feltenni a lábad a mászóka első fokára. Csúszdázni nagyon szeretsz, de néha még biztonságosabbnak érzed, ha hátrafelé, hason csúszva jössz le. Homokozni is szeretsz, de az nem köt le még sokáig.

Kacérkodsz a bilivel és a wc-vel. Ez valószínűleg a bölcsi miatt van. Ott már páran nem hordanak pelust és tőlük látod, hogy biliznek vagy wc-znek. Még eddig eredmény nélküli volt a próbálkozás, de biztos vagyok benne, hogy, ha kell majd megoldod ezt is. Sokszor már szólsz, ha éppen pisilsz vagy kaklisz a pelusba.

Szerencsére a családban és baráti társaságban is vannak játszótársaid. Akiket nagyon szeretsz: Buba, Áron, Kata, Vadócz Rozi (érte odavagy és ez kölcsönös :-)), Vadócz Csanád (Csanka), Vadócz Bendegúz (Bendi). Velük találkozol a leggyakrabban és sokat emlegeted őket.

Remélem, hogy ez a dinamikus egyéniséged és szuper megfigyelőképességed megmarad!

PIci Bazsa Manóm!

Az elmúlt hetekben sem unatkoztunk.

A múltkor említettem, hogy egy éneklés során kiderítettem, hogy tudod, hogy melyik sor után, melyik sor következik. Hát ez nem csak egy dallal van így, hanem többel! Végig tudod az "A part alattot", az "Aki nem lép egyszerre", a "Bóbita" szövegét. Csak ezeket teszteltem Nálad, de lehet, hogy, ha tovább tesztelnélek meglepődnék, hogy még mennyi éneknek tudod a szövegét.

Nem is tudom, hogy normális-e, de elszámolsz 10-ig, A kedvenc számod az öt és hat, de 7-ig szinte teljesen hibátlanul nyomod, a nyolc néha jön, néha nem, a kilenc szinte mindig kimarad. :-) MOstanában sokat foglalkoztatnak a számok leírva is. Meg tudod mutatni, hogy a bedobós autónak a csillagja az ötös.

Egyik kedvenc játékod az elmúlt hetekben a főzés és sütés. A kis műanyag edénykéiddel és gyümölcseiddel nagyon édesen eljátszol és etetsz engem is a "főztöddel". A hinta még mindig favorit.

Amikor álmos vagy, akkor mondod, hogy CSUCSU és mész be a csucsumatracra.

A szavakat már egyre szebben ismételed hallás után. Új szavak: Fagyi, Goci (Kukorica), ötös, ici-pici, nyuszi, olló. Mesélsz is ilyen képpen: Ubi! Apu. (Aputól kaptam uborkát)

Tegnap először mondtad ki, hogy ERZSI. :-) Így az Erzsis napjaink végére szép ajándék Erzsinek. :-) Augusztusban Erzsi nyaral, ezért már csak egyszer leszel vele és utána szeptembertől bölcsis nagyfiú leszel. Hiányozni fog Erzsi és remélem, hogy nem fogod megsínyleni, hogy egyszer csak eltűnik a mindennapjaidból. Nagyon sok mondókát tanultál Tőle és a beszédfejlődésed meggyőződésem, hogy nagyban Neki köszönhető. Sok vidám napotok volt együtt és tulajdonképpen egy pótnagyi volt számodra, de érezni lehetett rajta a hosszú évek bölcsis tapasztalatát.Nem tudtad kihozni a sodrából, és mindig meg tudott nevettetni Téged. Sokszor főzött főzeléket Neked és nagyon szeretted a főztjét.

Elkezdted a plüss állatkáid ölelgetését. MOstani kedvenc: BOBO (a kutyus, amit Bucitól kaptál még születésedkor) és vele is alszol.

Múlt héten lent voltunk Ági mamával és Karesz papával Mórahalmon. Ott volt velük BUba és Áron és Bori is. Amellett, hogy szuper gyerek medencék voltak ott és rettenetesen élvezted a vizet, megetted életed első és láthatóan nem utolsó fagyiját. Annyira oda voltál a fagyiért, hogy minden nap kiharcoltad, hogy fagyizhass. Boldogan nyaltad a fagyit Bubáékkal együtt. :-) ÉLeted első csöves kukoricáját is itt etted, Borival együtt.

 

| 1 | 2 | 3 | 4 | Következő
twitteriwiwfb

Blog info

Skripeczky Balázs és Panna naplója

Bazsa és Panna kalandjai

Gyermekek

Skripeczky Balázs
child_13
11 éves, 10 hónapos, 1 hetes
110 cm, 16700 g
Skripeczky Panna
child_155
8 éves, 8 hónapos, 3 hetes, 6 napos
77 cm, 9500 g
Fejlődés »